Een route maak je in de routebewerker. Via de routebewerker kun je onder andere:

• Routes maken door het plaatsen van routepunten;
  • Favorieten en POI's (Points of Interest) beheren:
  • Een hotel zoeken én direct reserveren;
  • De route opslaan op je harde schijf in de meest voorkomende bestandsformaten;
  • De route exporteren naar de meest voorkomende navigatiesystemen;
  • De route delen via email, Twitter en Facebook.

Begin een nieuwe route

• Klik eerst op 'Routelab' en daarna op 'Nieuwe route' (boven) of klik vanuit je routearchief op 'nieuw' en vervolgens route (onder).

• Vervolgens krijg je een pop-up scherm waar je de routeinstellingen invult: de naam van de route (1); de privacymodus dus wie mag de route zien (2); en de gewenste transportmodus (3). Tot slot klikt u op 'ok'.

De routebewerker wordt geopend

De route is automatisch en direct opgeslagen in je routearchief (Profiel>Routes)

Hier volgt een beschrijving van de hoofdfuncties van de routebewerker.
Later en in andere handleidingen gaan we dieper in op de functies.

De Linker kolom

1. Routepunten: Hier vind je een lijst van de routepunten onder elkaar;

2. Route-informatie: Hier vind je informatie als de naam en beschrijving van de route, privacymodus, transportmodus, duur en afstand van de route en het totaal aantal routepunten. Hier kunnen ook instellingen van de route gewijzigd worden.

3. Reacties: Hier kan je een reactie achterlaten op jouw route of reageren op de route van iemand anders.

4. Favorieten: Hier vind je jouw favoriete routepunten.

5. Routes: Door middel van deze optie kan je een andere route toevoegen (en dus gebruiken) in jouw huidige route.

6. Tracklogs: Door middel van deze optie kan je een tracklog toevoegen (en dus gebruiken) in jouw huidige route.

7. POI's: Hier heb je toegang tot een selectie van interessante locaties die je mogelijk in je route wilt opnemen.

8. Hulp: Hier kan je zoeken naar handleidingen door middel van een zoekwoord.

In het kaartvlak

9. Zoekbalk: Plaats een routepunt door het invullen van een adres.

10. Informatie: Hier vind je de duur en de afstand van de route

11. Zoomen: Met deze knoppen kan je in en uit zoomen op de kaart (dit kan ook met het wieltje van de muis).

12. Coördinaat: plaats een routepunt door het invullen van een coördinaat.

13. Slotje: Door op dit icoon te klikken (de)activeer je een slot op de route. Zo kan je niet perongeluk een routepunt verplaatsen of toevoegen bij het bekijken van de route in de routebewerker. Dit is alleen voor jezelf.

14. StreetView: activeer StreetView door op dit icoon te klikken. Op elke blauwe weg is het mogelijk om StreetView te starten.

15. Hoogteprofiel: Klik hierop om het hoogteprofiel van je route te tonen.

16. Huidige locatie: Als je hierop klikt zoomt de kaart in op de (ingestelde) huidige locatie.

17. Kaartlagen: Hier kan je verschillende kaartlagen activeren (Let op! Dit verandert alleen het uiterlijk van de kaart, dit heeft geen invloed op de routeberekening die nog steeds gedaan wordt door de kaart zelf).

18. Acties beheren: hier kunt u de meest recente actie ongedaan maken of een verwijderde actie terughalen. Zie voor meer informatie de FAQ pagina: Hoe maak ik iets ongedaan in de routebewerker?

Blauwe menubalk boven de kaart

19. Routenaam: Door op het potloodje te klikken kunt u de routenaam aanpassen.

20. Exporteren: Klik hierop om de route te exporteren met de MyRoute-app connector.

21. Opslaan als: Klik hierop om de route op te slaan op de computer als (bijvoorbeeld) een .GPX-bestand (er zijn verschillende filetypes die wij ondersteunen).

22. Toolkit: Hier vind je de Toolkit functies van de ingestelde kaart (Let op! Elke kaart heeft andere toolkit functies. Zie hiervoor ook onze verschillende handleidingen).

23. Kaart: Stel hier de kaart in die je wenst te gebruiken (Let op! de routeberekening verschilt per kaart).

24. Delen: Je kunt de route op verschillende manieren delen; op MyRoute-app zelf (activiteiten), Twitter, Facebook, E-mail, via een link of je kan de route insluiten en plaatsen op een eigen website.

Starten met een route maken in de OpenStreetMap

Een routepunt maken kan op verschillende manieren:
  • Dubbelklik met je muis op de kaart;
  • Vul een adres in in het zoekveld links bovenaan (A);
    Zodra je begint te typen zie je dat er meerdere zoekresultaten verschijnen.
  • Vul een coördinaat in door te klikken op het icoon van het coördinaat (B)

Vervolgens verschijnt er een pop-up venster: naam geven

Er wordt automatisch een naam gegeven aan het routepunt. Je kunt de naam aanpassen. Klik op accepteren als het naar je zin staat.

Routepunt

Het eerste routepunt verschijnt op de kaart en wordt ook links in de lijst met routepunten getoond.

Wanneer je klikt op het routepunt, verschijnt er een venster met de volgende mogelijkheden:

1. Hernoemen: verander de naam van het routepunt;
2. Volledig inzoomen op het routepunt;
3. Hotel zoeken, vinden én direct reserveren in de buurt van het routepunt;
4. Verwijderen van het routepunt;
5. Meer opties openen/sluiten (de onderste rij opties worden zichtbaar of opnieuw verborgen).

6. Notitie toevoegen aan het routepunt. Deze notitie is alleen zichtbaar in de routeplanner van MyRoute-app en in MyRoute-app Navigation. Als je de route deelt binnen MyRoute-app, kunnen anderen dit ook zien.

7. Kleur van routepunt aanpassen door meerdere keren op dit icoon te klikken. Deze kleur is alleen te zien in de routeplanner van MyRoute-app en in MyRoute-app Navigation. Als je de route deelt binnen MyRoute-app, kunnen anderen dit ook zien.

8. Favoriet toevoegen: dit routepunt is nu een favoriet routepunt en wordt onder het kopje 'Favorieten' getoond;

9. Startpunt: Stel dit routepunt in als startpunt van de route (de volgorde van de overige routepunten blijft gelijk), makkelijk als je een route van iemand anders overneemt;

Na het toevoegen van meerdere routepunten, ontstaat er voor de tussengelegen routepunten nog een optie:

10. Overslaan: het routepunt wordt 'off-road' gemaakt. Dit is handig wanneer een routepunt volgens de calculatie niet wil lukken. Op deze manier heb je het routepunt alsnog in de rit en blijft de route gewoon intact.

(TIP: Dit is erg handig voor bijvoorbeeld de HERE/Garmin kaart. Wanneer je een veerpont hebt die maar niet wilt lukken, moet je een routepunt vlak voor de veerpont, op het water, en bij de aankomst plek neerzetten. Vervolgens maakt je het punt dat op het water staat 'off-road' en de route zal goed calculeren!)

Een volgende routepunt toevoegen

Dit kan opnieuw door te klikken op de kaart, een adres in te vullen in de zoekbalk, of een coördinaat in te vullen.

• De kaart berekent de snelste route tussen de verschillende routepunten; je ziet de routelijn op de kaart en de totale lijst met routepunten links in de lijst met routepunten.
  • De totale afstand en de geschatte reistijd zie je links op de kaart;
  • In de lijst met routepunten zie je de afstand en geschatte tijd oplopend op de verschillende routepunten.

Routeverloop aanpassen

Volgorde van de routepunten aanpassen
  • Ga met je muis in de lijst met routepunten op het routepunt staan dat je wilt verplaatsen en houdt de linkermuisknop ingedrukt;
  • Versleep het routepunt naar de locatie in de lijst waar je het routepunt wilt plaatsen.

Verslepen van de routelijn

• Ga met je muis op de routelijn staan, er verschijnt een bolletje op de routelijn onder het handje van je muis;
  • Door de linkermuisknop ingedrukt te houden, verplaats je de routelijn vanaf hier naar een nieuwe weg;
  • Waar je de linkermuisknop loslaat, verschijnt een nieuw routepunt en de route is aangepast. Het routepunt zit tussen de orginele routepunten in; dit zie je ook terug in de lijst van routepunten.

Route afmaken

Je kan de route helemaal afmaken door routepunten te plaatsen en routelijnen te verslepen zoals hiervoor vermeld. Zoals eerder genoemd wordt de route en alle aanpassingen automatisch opgeslagen in je routearchief (Profiel > Routes).

Tips & tricks
  • In de volgende handleidingen duiken we dieper in de materie, bijvoorbeeld de verschillende kaarten en de toolkit functies;
  • Als de route af is, controleer dan alle routepunten door ze helemaal in te zoomen (functie twee van het routepunt) en te kijken of ze wel goed op de weg staan. Iedere GPS heeft namelijk een foutmarge en als je routepunt vlak naast een afslag staat, kan je GPS bijvoorbeeld denken dat die op de afslag staat, dan wordt je de verkeerde kant op gestuurd.
    • Niet op rotondes of kruispunten maar erna;
    • niet vlakbij een afslag, een af- of oprit maar iets verder daar vanaf;
    • Op de goede weghelft (let op gescheide rijbanen)
  • Vooral bij bezienswaardigheden en lunchlocaties kun je StreetView gebruiken om te zien of de routepunten correct geplaatst zijn. StreetView is ook een goed middel om te kijken of de gekozen wegen wel mooi zijn.
  • Je kunt bijvoorbeeld een route maken door routepunten te plaatsen bij bezienswaardigheden en mooie wegen die je via internet gevonden hebt. Tussen die routepunten versleep je de routelijn zodanig totdat je denkt dat dit een mooie route is. Dit kan je bijvoorbeeld ondersteunen met de toolkit functie 'uitbreiden' (hierover in een andere handleiding meer).
  • Zie hieronder ook een video-instructie uit onze overstapservice.